Bouwstijlen/Concepten

Schuurwoningen

Eenvoud en functionaliteit

De schuurwoning is een heroverweging van de traditionele (agrarische) schuur. Je vindt ze met name in het buitengebied of plekken met een (voormalig) agrarisch karakter. Transformaties en verbouwingen van veelal voormalige agrarische schuren, waarvan sommige zelfs met een monumentale status, of nieuwbouw is veel voorkomend. De vormgeving is sterk streekgebonden of zelfs locatie gebonden, het materiaalgebruik bepaald in grote mate de inpassing in de omgeving. De schuur kenmerkt eenvoud en functionaliteit waarbij het gebouw vaak ondergeschikt is aan de bebouwing in de omgeving met een afwijkende functie (denk hierbij aan de boerderij). Er zijn tal van modificaties mogelijk van teruggrijpen op de traditionele uitwerking en uitstraling tot een eigentijdse uitstraling met bijpassend materiaalgebruik.

De eenvoud wordt duidelijk door een eenduidige hoofdvorm op een veelal rechthoekig grondvlak. Het dakvlak is door zijn verhoudingen de meest bepalende ‘gevel’ van de schuurwoning . De kapvorm, materialisatie en de oplossingen om het daglicht te laten toetreden in de woning zijn hier van groot belang. Alle functies, zowel binnen als buiten worden zoveel mogelijk onder deze kap ondergebracht.

De functionaliteit kan worden afgelezen aan de mogelijke zichtbare constructie, eenvoud in detaillering, materialen vanuit de omgeving , etc. Maar ook de indeling kan (multi)functioneel worden ingedeeld, waarbij openheid de functionaliteit en kwaliteit versterkt. Door grote gevelopeningen is er veel contact met buiten, waardoor belangrijke zichtlijnen met de omgeving worden aangehaald.

Interesse in een schuurwoning?

Bent u grondeigenaar of heeft u een bouwkavel (op het oog)?
Bekijk onze schuurwoningen ter inspiratie of neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Bekijk onze schuurwoningen