Project 17-102

Verbouw kantoorgebouw Het Spanjaard Borne

Het proces

Het Spanjaard is een locatie met een rijke historie. In het karakteristieke pand huisde vanaf 1864 tot de sluiting van het bedrijf in 1971 de directie van de roemruchte textielfabriek van de familie Spanjaard. De handelsgeest van Salomon Spanjaard, die Borne groot maakte in textiel, huist nog altijd volop in Het Spanjaard. Het is de inspiratiebron van Building Design voor haar ondernemerschap in bouwen, ontwikkelen en wonen. Voor onze verhuizing naar Borne hebben we als Building Design met een grondige renovatie de sfeer van de vroegere textielfabriek in het pand teruggebracht. De inrichting laat de historie van Spanjaard herleven.

De opdracht betrof de verbouw van het kantoorpand naar kenniscentrum voor verschillende bedrijven uit diverse sectoren van de bouw waarbij de geschiedenis van het pand zichtbaar is.

Facts & Figures
Disciplines
Interieurontwerp
Technische uitwerking
Uitvoering
Interieur

De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp waren de geschiedenis van het pand terug laten komen en een open werkstructuur te realiseren.

Het grootste gedeelte van de wanden zijn vervallen. D.m.v. glazen puien, verticale lamellen en vrijstaande boxen in de ruimtes worden er zones gemaakt en geborgen plekken gerealiseerd. Verschillende verwijzingen naar vroeger zijn in het pand te vinden maar de vide, met op de vloer een oude stadkaart van Borne, is de eye catcher van het gebouw.