Welk formaat baksteen?

Rietgedekte villa in Aalsmeer

Bij een eigentijdse woning hoort een eigentijdse steen.
Tegenwoordig is het mogelijk een keuze te maken uit diverse formaten, kleuren of texturen.


Standaard formaat baksteen niet meer zo standaard

Tegenwoordig is het mogelijk om een woning nog meer aan te passen aan de wensen. Een standaard formaat baksteen is tegenwoordig al lang niet meer standaard. Men wil een woning met een eigen identiteit. En bij een eigen identiteit hoort ook een formaat baksteen met een eigen identiteit. Hieronder een paar voorbeelden.


Traditioneel formaat baksteen

Landelijke boerderijk in HarbrinkhoekEen standaard traditioneel formaat baksteen is doorgaans 50 mm hoog en 210 mm lang. Dit is een veel toegepaste steenafmeting en noemt men het Waalformaat. Door verschillende metselverbanden toe te passen kan je zelfs met een standaard steen toch bijzonder metselwerk creëren. In de Saksische architectuur komt het vaak voor, dat er siermetselwerk wordt gebruikt ter verfraaiing van de gevels en ter versterking van de landelijke uitstraling.


Kort formaat baksteen

Er zijn ook kort formaat bakstenen op de markt. De lengte hiervan varieert grofweg tussen de 150 mm en de 210 mm. Hierbij is de hoogte minimaal 30 mm, maar kan ook meer zijn dan 50 mm.


Lang formaat baksteen

Een lang formaat baksteen oogt modern, heeft een duidelijk eigen karakter en wordt de laatste jaren vaak toegepast. In combinatie met bijzonder voegwerk kan je lijnen in het metselwerk met een lang formaat baksteen extra benadrukken.

Hieronder vindt u een paar van onze ontwerpen waar een lang formaat baksteen op verschillende manieren is toegepast.Extra benadrukking van het formaat baksteen door bijzonder voegwerk

Het voegwerk is tegenwoordig net zo eigenzinnig als het formaat baksteen. Er wordt flink gevarieerd in voegstijlen. Geknipt, gesneden, uitstekend of juist terugliggend voegwerk versterkt het karakter van het gebruikte formaat baksteen. Bij een lang formaat baksteen wilt u deze lengte misschien wel extra benadrukken door de lintvoeg terug te leggen met platvolle stootvoegen of juist helemaal stootvoegloos metselwerk te gebruiken.

Op zoek naar het juiste formaat baksteen?

Wij kunnen u tijdens het ontwerpproces helpen met het zoeken naar het juiste formaat baksteen.

  • Op onze website kunt u eindeloos onze ontwerpen bekijken, waarbij het formaat baksteen regelmatig goed in beeld is gebracht. Voor het trendy lang formaat baksteen kunt u het beste onze eigentijdse of moderne woningen bekijken. Hieronder een paar voorbeelden.
  • In een vrijblijvend gesprek kunnen wij u nog beter adviseren in het realiseren van uw woonwensen. Ga naar onze contact pagina voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Projecten