Nieuws van 16 mei

Ons Team: π‰πšπ¬π©πžπ«! Al ruim 6,5 jaar is Jasper als tekenaar bij Building Design Architectuur te vinden. Hoog tijd om dieper in te gaan op zijn werkzaamheden en tijd bij ons. Wij spraken met hem o.a. over zijn ervaringen, zijn uitdagingen en trotse momenten.

Ons Team: π‰πšπ¬π©πžπ«!

Naam: Jasper

Wat is jouw functie binnen Building Design Architectuur?
Mijn hoofdtaak bij Building Design Architectuur is technisch ontwerper. Daarnaast ben ik ook BENG expert en doe ik toetsingen BBL, wat voorheen Bouwbesluit was.

Wat houdt BENG in?
BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit zijn drie verschillende eisen waar een woning aan moet voldoen. BENG 1 is de indicator van de energiebehoefte voor het verwarmen en koelen van het gebouw. BENG 2 geeft aan hoeveel primair fossiele energie er wordt gebruikt voor de gebouwgebonden functie; verwarming, koeling, warm tapwater en hulpenergie. BENG 3 is de indicator voor het aandeel hernieuwbare energie. Simpel gezegd, hoeveel pv panelen zijn er benodigd om aan deze eis te voldoen.

Hoelang ben je al werkzaam bij Building Design Architectuur?
In juli 2017 ben ik in dienst gekomen. Daarvoor heb ik al stage gelopen hier. In de laatste maanden van mijn stage heeft Dinant aan mij gevraagd of ik in vaste dienst wilde komen en wilde beginnen als tekenaar.

Een positieve stagetijd en ervaring dus?
Ja zeker. Tijdens mij mbo – opleiding heb ik ook gevraagd of ik stage kon lopen bij Building Design Architectuur. Toen hadden ze al iemand anders. Uiteindelijk heb ik destijds meerdere malen stage gelopen bij aannemers. Toch wilde ik ook nog steeds graag stage lopen bij een architect. Eigenlijk wist ik namelijk al dat ik niet in de praktijk de bouw op wilde. Toen ik daarna voor mijn hbo-opleiding nog eens stage moest lopen heb ik wederom bij Building Design Architectuur gevraagd of dit nu wel kon. Uiteindelijk ben ik dus in vaste dienst gekomen en vanuit daar heb ik me verder ontwikkeld.

Wanneer zijn de BENG berekeningen en toetsingen bij jouw werkzaamheden als technisch tekenaar gekomen?
Eigenlijk was dit al vrij direct. In het begin vond ik dit nog niet erg leuk om te doen. In eerste instantie zou ik Allplan gaan leren en een collega zou zich verdiepen in de toetsingen. Na een half jaar zijn we erachter gekomen dat het andersom beter zou zijn en hebben we het omgeruild. Ik ben me meer gaan verdiepen in toetsingen en vond het steeds interessanter worden. Later is daar ook nog de BENG-berekening bij gekomen.

Wat vind je hier interessant aan?
Ik vind het interessant om uit te kunnen zoeken hoe je je woning kunt optimaliseren, bijvoorbeeld doormiddel van installaties of de isolatiewaarden van de gevels. Hier ligt toch een stukje interesse van mij.

Waar zit voor jou de uitdaging in jouw werkzaamheden en waar haal je je energie uit?
De uitdaging bij het tekenwerk zit hem voor mij vooral in het vertalen van het ontwerp van de architect naar een goed bouwkundig ontwerp. Soms zitten daar nog wat aandachtspunten in, bijvoorbeeld aan technische en bouwkundige oplossingen. In samenspraak met de projectleider overleggen we dan wat de beste oplossing is om het ontwerp (zoveel mogelijk) intact te houden.

Bij de BENG-berekening is het de uitdaging om te kijken op welke manier je kunt voldoen aan alle eisen. Aan welke knoppen kan ik draaien en welke opties zijn er om de eisen zo laag mogelijk te krijgen. Is bijvoorbeeld het toepassen van triple beglazing in deze situatie beter of kan ik beter screens toepassen?

Wat is iets waar je trots op bent gedurende jouw jaren bij Building Design Architectuur?
Iets waar ik enorm trots op ben zijn alle cursussen die ik heb gedaan en waar veel tijd in is gaan zitten. In het specifiek de BENG cursus. Dit is inmiddels een paar jaar geleden, maar er zijn nog steeds niet veel BENG-experts in Nederland. Dus daar ben ik wel trots op.

Welk project binnen Building Design Architectuur is je bij gebleven?
Qua projecten binnen Building Design Architectuur blijven ze eigenlijk allemaal wel bij. We hebben veel projecten uitgevoerd, maar het is dan toch wel mooi om te zien als de projecten zo worden uitgevoerd als dat we ze getekend hebben.

Er zijn ook altijd wel projecten die meer tijd en aandacht vergen, bijvoorbeeld door een lastiger proces, dan is het extra mooi als het uiteindelijk behaald wordt. En natuurlijk zijn er ook bijzondere projecten, zoals een groot bijgebouw die ik getekend heb. Op dit project zijn we allen heel trots.

Heb je nog projecten of werkzaamheden waar je naar uitkijkt?
Momenteel ben ik bezig met een groot project en zijn we druk hiermee aan het tekenen. Het project moet vrij snel gerealiseerd worden en wordt in de buurt gebouwd. Ik kijk er wel naar uit om hiervan de vorderingen te zien en het te volgen vanaf de opzet.

Waarom heb je voor de bouw gekozen?
In eerste instantie wist ik niet goed wat ik wilde en moest ik een keuze maken. Een klasgenoot van mij zei dat Bouwkunde misschien wel wat voor me zou zijn. Ook heb ik familie die in de bouwsector werken. Zelf heb ik twee linkerhanden dus wist ik al wel dat ik dan zou door willen studeren.

De crisis in 2013 hielp hieraan ook mee. In die tijd kwam je moeilijk aan werk dus ben ik na mijn mbo-opleiding doorgegaan naar het hbo.

Wat zou je mee willen geven aan iemand die overweegt modelleur/tekenaar te worden?
Verdiep je in wat je leuk vindt. Blijf vragen en houd jezelf niet beperkt tot één specialisme. Ontwikkeling zorgt er ook voor dat je afwisseling en plezier hebt in je werk.

Mocht je nog op het MBO of HBO zitten ga dan ook stage lopen op de bouw of ga in de vakanties aan het werk bij een aannemersbedrijf. Praat met de mensen daar zodat je weet hoe daar gedacht wordt en waar zij tegenaan lopen qua detaillering. Wij zetten namelijk de details op papier waar zij altijd mee werken. Er wordt soms wel gezegd; β€œals het moeilijk wordt, houd jullie pen op met schrijven”.

Bedankt Jasper voor het inspirerende interview!


Meer nieuws