Integraal ontwerp

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Model. In het Nederlands: Bouwwerk Informatie Model.

Maar wat is BIM? BIM is een nieuwe werkwijze. Het is een manier van ontwerpen waarbij de bijbehorende informatie in het model wordt geïntegreerd. Oftewel: Integrale benadering van een bouwproject. BIM. Deze integrale benadering leiden tot nieuwe ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen. BIM maakt het in crisistijd mogelijk om kostenbesparend bouwprojecten te realiseren.

Wat is een 3d-BIM model?

BIM is een 3d informatie model. In het 3d-BIM model wordt allerlei informatie opgeslagen over het bouwwerk. Eigenschappen van onderdelen, afmetingen, materialen. Deze informatie is vastgelegd, doordat je in 3d modelleert en niet meer met platte 2d tekeningen werkt.

Door 3d te modelleren neemt de kans op fouten aanzienlijk af, omdat je direct wordt geconfronteerd met aansluitingen en details als je 3d modelleert. Zowel bij het ontwerpen als bij wijzigingsrondes. Oplossingen zijn direct nodig, waardoor de manier van communiceren en oplossen beter verloopt. Dit scheelt tijdens de uitvoering aanzienlijk veel tijd. En tijd is geld.

Wat is BIM in relatie tot DBFMO?

Van integraal ontwerpen naar BIM is een relatief kleine stap. De essentie van beide begrippen is gelijk. DBFMO staat voor: Design Building Finance Maintance Operate. Het ontwerpen binnen DBFMO voor architect en adviseurs is gunstig voor de opdrachtgever.

 • Design
  Ontwerpen van disciplines binnen een kader
 • Build
  Samenhang van verschillende ontwerpmodellen tot het gebouw
 • Finance
  Risico's tijdens de uitvoering zijn lager door vroegtijdige signalering knelpunten dus lagere bouwkosten
 • Maintain
  Voor goed onderhoud in beheer is ook een goed onderhouden model tijdens de uitvoering van essentieel belang
 • Operate
  Faciliteren van het model voor exploitatie (gebruik)

Wat is BIM in relatie tot / met andere programma's?

In het 3d BIM model is het mogelijk informatie op te slaan. Denk hierbij aan vormen, posities of ruimtefuncties. De structuur van de software maakt meerdere koppelingen mogelijk. Koppelingen met calculatie of planning software. Onderhoudsplannen kunnen in het model worden opgenomen. Kostenbewaking wordt beheersbaar. Communicatie wordt verbeterd. Wat is BIM? Een inzichtelijke totaalverbetering van het gehele bouwproces. Qua tijd, kosten en nauwkeurigheid.

Wat is BIM voor ons?

 • Efficiënter ontwerpen, beter en sneller, geen dubbel werk
 • Elke partij heeft te allen tijde overzicht op het gehele project
 • Heldere communicatie, minder kans op fouten, faalkosten
 • Projecten kunnen sneller worden afgerond
 • Haalbaarheid planning en deadlines wordt aanzienlijk vergroot
 • Doorvoering digitalisering, altijd en overal directe toegang tot benodigde stukken

Revit

Revit is geavanceerde 3d modelleringssoftware en maakt BIM ontwerpen mogelijk. Vanwege de groeiende BIM interesse hebben wij in deze software geïnvesteerd en ons gespecialiseerd door Revit-cursussen. Ook voor BIM projecten bent u bij ons aan het goede adres.

BIM implementatie

Momenteel zijn wij met Presolid Home bezig om BIM te implementeren. Alle partijen, inclusief de onderaannemers, zullen werken in hetzelfde model. Lees meer in het artikel: Van 2D naar 3D modelleren.

Meer weten over BIM?

Neem contact met ons op

Wat is BIM? - Externe websites