Bouwstijlen/Concepten

​Eigentijdse woningen

Bekijk hier onze impressie eigentijdse woningen of neem contact met ons op.

Een woning met een eigen karakter

Eigentijdse woningen hebben een unieke en bijzondere architectuur, een eigen (soms brutaal) karakter, een opvallend en uitdagend uiterlijk en is van deze tijd.

Vorm en kenmerken eigentijdse woningen

Wat je vaak ziet terugkomen bij eigentijdse woningen is een strakke opvallende architectuur, doordat er veel gewerkt wordt met grote, vaak a-symmetrische volumes, die afwijken van de traditionele klassieke bouw. Het contrast speelt een belangrijk element bij eigentijdse woningen. De reactie van de ene vorm, vaak lijnrecht tegenover de andere vorm, maakt eigentijdse woningen zo typerend.

Typperend voor eigentijdse woningen:

  • strakke vormgeving
  • doordachte detaillering
  • terugliggend metselwerk met vaak een gladde platte vermetselde steen
  • hoekkozijnen en glaspartijen, hoge of brede doorlopende lichtstraten
  • open of transparante ruimtes, die de volumes doorbreken
  • terrasoverkappingen, balkons en loggia's
  • vlak dak, of (a-symmetrisch) doorlopend dak (gebaseerd op het mansardedak)

Kleur- en materiaalgebruik eigentijdse woningen

In de vormgeving wordt veel contrastrijk gedetailleerd en ontworpen, wat vaak begint met volumes in en uit elkaar te schuiven. Zo ook is bij het kleur en materiaalgebruik van eigentijdse woningen een duidelijke trend te proeven.

Voor eigentijdse woningen gelden de huidige milieu-eisen, waardoor vaak bij de eigentijdse woningen gekozen wordt voor duurzame en natuurlijke materialen. Deze materialen passen uitstekend bij eigentijdse woningen, waar het voornamelijk om contrasten gaat. De strakke architectuur van de eigentijdse woningen wordt nog eens extra benadrukt door natuurlijke materialen toetepassen waarbij de eigenzinnige vormen vaak in tact worden gelaten. Maar denk hierbij ook aan de structuren. Glad glimmend en strak aluminium tegenover ruwe baksteen of grillige houtvormen. Grote glaspartijen gecombineerd met een gevlamde stenen.

Om het geheel compleet te maken wordt er bij eigentijdse woningen naast de vorm en het materiaal ook in het kleurgebruik gezocht naar contrasten.

Donkere bakstenen tegenover wit stucwerk. Grote heldere glaspartijen gecombineerd met donkere zware kozijnen.

Building Design Architectuur, ontwerper van eigentijdse woningen

Ons ontwerpteam is breed inzetbaar op architectuur gebied. Naast de klassieke, jaren 30 woningen, landelijke villa's of de typische, stedelijke ontwerpen, zijn wij ook sterk in het ontwerpen van eigentijdse woningen. Bekijk de ontwerpen van onze eigentijdse woningen op de website. Of neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek.

Bekijk hier onze impressie eigentijdse woningen